На този ден: 20 януари

На днешния ден са се случили много събития, някои от които със сигурност трябва да споменем. На 20 януари; - 1600 година - Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. - 1895 година - В щата Ню Хемпшир започва използването на рентгенов а

2010-01-20 08:58:13
На този ден: 20 януари
На днешния ден са се случили много събития, някои от които със сигурност трябва да споменем.
На 20 януари;
- 1600 година - Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик.
- 1895 година - В щата Ню Хемпшир започва използването на рентгенов апарат за клинични цели.
- 1941 година - На този ден през Втората световна война правителството на България решава да присъедини страната ни към Тристранния пакт.
- 1942 година - Също през Втората световна война,  в Берлин, нацистите провеждат конференция на тема окончателното решаване на еврейския въпрос, известна като Конференцията Ванзее, която дава насоки  за масовото ликвидиране на евреите.
- 1945 година - Втората световна война - Унгария подписва акт на безусловна капитулация и обявява война на доскорошния си съюзник  Хитлеристка Германия.
- 1980 година - САЩ обявяват бойкот на Летните олимпийски игри в Москва, заради инвазията на Съветския съюз в Афганистан.
1986 година - Маргарет Тачър и Франсоа Митеран подписват договор за съвместно строителство на тунел по Ла Манш  от   Великобритания до  Франция.
2009 година - Барак Обама  встъпва  в длъжност като 44-ия  и първи цветнокож президент  САЩ


На 20 януари  1775 г.  е роден  Андре-Мари Ампер -   знаменит френски  физик, математик и естествоизпитател, считан за един от основните откриватели на електромагнетизма. В негова чест единицата за сила на тока  е наречена ампер. Той пръв изследва взаимодействията между  електрическия ток и магнитното поле и формулира основните им закони. Той изказва и разработва теоретично хипотезата, че намагнитването на желязото се дължи на молекулни токове, която и днес, макар и изменена, остава в сила. През 1820  г. предлага електромагнитните явления да се използват за предаване на сигнали.

Изследванията на Ампер имат връзка и с други науки като математика, химия, ботаника.

Амперът като мерна единица първоначално е  въведен с решение на Първия международен електротехнически конгрес /1881 г/, като 1/10 от абсолютната електромагнитна единица за силата на тока. След няколко изменения дефиницията влиза в сила на 1 януари 1948 г. Тя е задължителна за всички държави, подписали  Конвенцията за метъра. Със Закона за мерките и измервателните уреди от 9 декември 1948 г. единицата ампер е узаконена и в България

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия